‘The Dutch Palm’; het Cuijkse vakantiepark wordt niet zo groot als gepland, maar hoe groot dan wel?

Gepubliceerd op 8 april 2022 om 10:28

CUIJK - Het vakantiepark van TopParken in Cuijk wordt niet zo groot als eerder gedacht. Er komen geen 700 recreatiewoningen in het gebied Dommelsvoort, tussen Beers en Linden.

Het jaren geleden door de gemeenteraad van Cuijk goedgekeurde bestemmingsplan biedt ruimte voor maximaal 700 woningen. Vorige zomer zei TopParken nog stellig dat er gebouwd gaat worden aan 650 vakantiehuisjes en 50 appartementen aan het water. 

Hoeveel vakantiewoningen er dan wel komen aan de Kraaijenbergse Plassen bij Cuijk is nog niet bekend.

The Dutch Palm

,,Het park wordt minder groot. Dus in elk geval geen 700 recreatie-wooneenheden’’, zegt Henk van Eldijk, die voor TopParken kartrekker is van het project dat twee jaar geleden als The Dutch Palm in de markt is gezet. Geïnspireerd, aldus het bedrijf, door het bekende palmeiland in oliestaatje Dubai.

Nijmegenaar Van Eldijk, architect van huis uit, is begin vorig jaar door TopParken aangetrokken om het Cuijkse project, goed voor bijna 80 hectare, van nieuwe impulsen te voorzien.

,,Het aantal nieuwe wooneenheden wordt afgestemd op lopende onderzoeken’’, zegt Van Eldijk nu. Het project is in afwachting van verschillende onderzoeken, onder meer een zogeheten milieueffectrapportage en onderzoek naar de flora en fauna in het gebied.

Stikstofregels

Ook de aangescherpte stikstofregels in ons land, met het oog op behoud van natuur en milieu, zouden de bouw van een heel groot vakantiepark onmogelijk maken. ,,De huidige regelgeving geeft aanleiding tot aanpassing van het plan’’, aldus Van Eldijk. Meer wil hij hier nu niet over kwijt. 

Wat een kleiner park betekent voor voorzieningen als horeca en winkeltjes op het vakantiepark, is nog niet bepaald. ,,Dat moet nog nader worden vastgesteld, aan de hand van onderzoeken’’, aldus Van Eldijk.

Na de zomer zouden er ‘inloopavonden’ over het vakantiepark komen voor inwoners en andere geïnteresseerden. Aan een communicatieplan hiervoor wordt gewerkt door TopParken.

Wanneer de eerste schop de grond in kan, is nog niet bekend. 

Al langer kritiek

Vanuit het dorp Linden, de Vrienden van de Groene Kraaij en de Cuijkse politiek is al langer kritiek op de - massale - omvang van een nieuw bungalowpark bij Cuijk. Ze vrezen voor de rust en zijn bang dat het straks veel te druk wordt op de plassen.

Volgens eerdere berekeningen moet het park jaarlijks enkele honderdduizenden toeristen trekken naar het Land van Cuijk. 

12 miljoen

De toenmalige gemeente Cuijk, op 1 januari opgegaan in Land van Cuijk, heeft voor toeristische ontwikkeling van het plassengebied jaren geleden al voor meer dan 12 miljoen euro aan voorbereidingskosten gemaakt. Onder meer met plaatsing van een witte ophaalbrug en verplaatsing van een dassenfamilie.

Jaren zag het er naar uit dat ontwikkelaar Van Boekel er een groot recreatiepark zou ontwikkelen. Maar die kreeg het project financieel nooit van de grond.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.