Ga niet in zee met TopParken

Gepubliceerd op 23 juli 2023 om 10:02

CUIJK - Het besluit van de gemeente om met TopParken in zee te gaan voor aanleg van een grootschalig vakantiepark (Dommelsvoort) bij de Kraaijenbergse Plassen tussen Beers en Linden, moet heroverwogen worden.

CUIJK - Het besluit van de gemeente om met TopParken in zee te gaan voor aanleg van een grootschalig vakantiepark (Dommelsvoort) bij de Kraaijenbergse Plassen tussen Beers en Linden, moet heroverwogen worden.

Daarvoor pleit stichting Vrienden van de Groene Kraaij.

De belangengroep van kritische bewoners, onder wie veel watersporters in de omgeving van het plassengebied langs de A73 bij Cuijk, maakt zich ernstig zorgen omdat er vakantieparken in ons land zijn waar crimineel geld wordt witgewassen.

Hoe betrouwbaar?

‘Het wordt steeds meer duidelijk dat veel vakantieparken een bron zijn van witwassen van crimineel geld’, schrijft secretaris Erwin Broeren van de stichting aan de gemeente Land van Cuijk.

Vrienden van de Groene Kraaij, waarvan al langer bekend is dat ze tegen grootschalig toerisme zijn in het nu nog rustige plassengebied, vraagt zich af hoe betrouwbaar TopParken is. ‘Zodra er eenmaal 700 vakantiehuizen staan, is er geen weg meer terug’, aldus Broeren van de stichting die alles aangrijpt om de komst van een groot vakantiepark langs de A73 bij Cuijk te dwarsbomen.

De recreatiebedrijven TopParken en EuroParcs krijgen, werd eerder dit najaar bekend, voorlopig geen nieuwe leningen bij de Rabobank. Omdat de huisbankier eerst een onderzoek naar ‘mogelijke onzuiverheden binnen de geldstromen’ wil afronden.

Voor het Cuijkse project heeft dit, aldus een woordvoerder van TopParken, geen nadelige gevolgen. Volgens de zegsman is van ‘het stopzetten van enige financiering van TopParken geen sprake, niet door de Rabobank of enige andere partij’.

Belastingdienst

Een kritische heroverweging is volgens de stichting Vrienden van de Groene Kraaij des te wenselijker, omdat de toenmalige gemeente Cuijk twee jaar geleden juist voor TopParken heeft gekozen, omdat dit volgens de gemeente een betrouwbare partner is.

,,Dat TopParken op enigerlei wijze betrokken is bij criminele activiteiten zoals witwassen, is pertinent onjuist”, zegt de woordvoerder in een reactie. ,,TopParken is ook geen onderwerp van onderzoek van justitie of de Belastingdienst.”

Dat TopParken op enigerlei wijze betrokken is bij criminele activitei­ten zoals witwassen, is pertinent onjuist

woordvoerder TopParken

Burgemeester Wim Hillenaar van Land van Cuijk zei in juli nog dat van ondermijning, van misstanden op de bestaande ruim dertig vakantieparken in deze regio geen sprake is. Althans, de politie heeft dit de afgelopen jaren niet kunnen vaststellen.

Wel is er alle reden, aldus de burgemeester, om de vinger aan de pols te blijven houden. Aanleiding was onderzoek naar witwaspraktijken op vakantieparken op onder meer de Veluwe.

Stichting Vrienden van de Groene Kraaij is eerder al een petitie begonnen tegen het geplande, grootschalige toerisme op de Kraaijenbergse Plassen. Inmiddels is de petitie bijna 2200 keer ondertekend.

Honderdduizenden bezoekers

Eerder werd gesproken over 700 vakantiewoningen, een jachthaven met 500 ligplaatsen en een complex met zwembad, horeca, winkels en een welnesscentrum.

De projectontwikkelaar zei eerder dit jaar dat inmiddels besloten is tot minder grootschaligheid, maar hoeveel minder vakantiebungalows onder meer, is onduidelijk. Vrienden van de Groene Kraaij vreest nog steeds vele honderdduizenden bezoekers per jaar.

Tekort aan reguliere woningen

Hoewel een nieuw milieuonderzoek plaatsvindt over de inpassing, is de stichting argwanend. Voor de aanleg zou een bestemmingsplan van vele jaren geleden de basis vormen. Zo schrijft Vrienden van de Groene Kraaij: ‘Wij denken vanuit de actuele maatschappelijke vraagstukken en de belangen vanuit onze gemeenschap zoals onder meer het tekort aan reguliere woningen, de waterkwaliteit, de natuurontwikkeling en de beleving daarvan serieuze en realistische aanpassingen vergen in de bestemming en de inrichting van Dommelsvoort.’

Dat kan volgens de stichting geen ander gevolg hebben dan dat gekozen wordt voor kleinschalig toerisme. Met vasthouden aan het oude bestemmingsplan is volgens Vrienden van de Groene Kraaij sprake van onbehoorlijk bestuur.

 

Bron: Gelderlander 1-12-2022

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.