‘Belangrijke stap’ voor Dubai aan de Maas, luxe vakantiepark bij Cuijk

Gepubliceerd op 23 juli 2023 om 10:11

CUIJK - Er wordt al een kwart eeuw gesproken over een groot luxe vakantiepark aan de Kraaijenbergse Plassen bij Cuijk. Nu lijkt het er dan toch van te komen. Er is nu een voorlopig masterplan en eind dit jaar moet er een uitwerkingsplan zijn.

CUIJK - Er wordt al een kwart eeuw gesproken over een groot luxe vakantiepark aan de Kraaijenbergse Plassen bij Cuijk. Nu lijkt het er dan toch van te komen. Er is nu een voorlopig masterplan en eind dit jaar moet er een uitwerkingsplan zijn.

Waterpark Dommelsvoort moet straks 550 recreatiewoningen tellen, waarvan 26 appartementen. Ook komt er een jachthaven, goed voor vierhonderd ligplaatsen. Op de kop van het vakantiepark tussen Beers en Linden is ruimte voor voorzieningen als horeca, wellness en een zwembad.

Maximaal 700

Er is volgens het bestemmingsplan ruimte voor maximaal 700 recreatiewoningen. Maar zoveel komen er niet, meldde De Gelderlander eerder al.
Zoals nu blijkt komen er 550 vakantiewoningen in het plassengebied ten westen van de A73. Dit moet parkgasten meer luxe en ruimte bieden. Ongeveer de helft is voor verhuur, de rest wordt particulier eigendom, als tweede woning.

De meeste huisjes liggen straks (zie kaartje) pal aan het water. Geïnspireerd op het palmeiland van oliestaatje Dubai. Hiervoor moet nog voor 17 hectare aan extra water ‘gemaakt’ worden, in het totale plangebied van ruim 70 hectare.

Dit is de eerste keer dat er zo’n uitgewerkt plan ligt

Maarten Jilisen, wethouder Land van Cuijk

Gemeente Land van Cuijk en ontwikkelaar Dutch Resorts, sinds 2020 erbij betrokken, spreken over het masterplan als ‘een belangrijke volgende stap’. ,,Dit is de eerste keer dat er zo’n uitgewerkt plan ligt”, zegt wethouder Maarten Jilisen, verantwoordelijk voor toerisme, recreatie en economie.

De toenmalige gemeente Cuijk dacht jaren geleden nog met ontwikkelaar Van Boekel uit het dorp Zeeland hier een groot bungalowpark uit de grond te stampen. Maar mede door een miljoenengeschil over overdracht van gronden, waar de rechter nog aan te pas moest komen, kwam het er nooit van.

Strengere stikstofregels

Projectleider Henk van Eldijk van TopParken hoopt in de zomer van 2024 het gebied Dommelsvoort bouwrijp te gaan maken. Dan moeten ook alle verdere procedures meezitten. ,,De bouw gebeurt in fases. Je moet er, verwachten we nu, zo'n vijf jaar bij optellen voordat het hele park klaar is.”

Of de strengere stikstofregels van de rijksoverheid voor nieuwe vertraging zorgen, is nog onduidelijk. Nieuwe berekeningen rond voor de natuur schadelijke stikstofuitstoot worden nog gemaakt.

Gemeente en ontwikkelaar hopen intussen ook spoedig op duidelijkheid rond granuliet. Is dit product, waarmee de plassen bij Cuijk na tientallen jaren van zandwinning opgehoogd zijn voor natuurontwikkeling, nu gevaarlijk voor mens en dier of niet? In water kan bij granuliet namelijk een kankerverwekkende stof vrijkomen. De gemeente heeft de staatssecretaris deze week per brief nogmaals dringend verzocht ook onderzoek te doen in de Kraaijenbergse Plassen.

Nieuwe leefgebieden voor dieren

Onderzoek naar flora en fauna heeft uitgewezen dat er door de bouw van het vakantiepark aanvullende maatregelen nodig zijn voor de natuur. Zoals nieuwe leefgebieden voor beschermde diersoorten als de das, bever, vleermuis en (steen)uil. Cuijk heeft jaren geleden al eens een dassenfamilie die in het gebied woonde, moeten verhuizen naar een nieuw leefgebied in Gassel, even verderop. Dat kostte de gemeente toen miljoenen.

Het is voor de gemeente heel belangrijk dat het plan nu echt van de grond komt. Jaren geleden maakte Cuijk al voor 12 miljoen euro aan voorbereidingskosten, waaronder het maken van een speciale - witte - ophaalbrug van en naar Linden.

Tegen massatoerisme

De komende weken gaat projectleider Van Eldijk met het masterplan naar bewoners en direct omwonenden van het gebied, en ook naar gebruikers van de plassen, zoals windsurfers en duikers. Ook met Vrienden van de Groene Kraaij wordt gesproken. In deze belangenorganisatie hebben zich enkele jaren geleden watersporters en omwonenden verenigd. Ze zijn tegen massatoerisme in de natuur. Van Eldijk verwacht veel vragen. ,,We gaan hier ook geen dakkapelletje bouwen.”

Op 5 juli is er in zaal De Spijker in Beers een inloopbijeenkomst voor iedereen die geïnteresseerd is. Het meeste verkeer van en naar het nieuwe park gaat straks via de N321. Halfweg tussen McDonald’s bij de A73 en de kruising bij de kerk van Beers komt een nieuwe kruising met verkeerslichten.

Geen ‘enclave’

Van Eldijk zegt dat het vakantiepark ‘geen enclave, geen afgesloten gebied’ wordt. ,,Er komt ook een fiets- en wandelroute over het park. Ook voor mensen uit de omgeving.”

Bron: Gelderlander 26-05-2023

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.