Inwoners Beers en Linden vinden nieuw vakantiepark langs A73 te groot

Gepubliceerd op 15 december 2020 om 17:01

CUIJK  - Bijna negen van de tien inwoners van Beers en Linden steunen de Vrienden van de Groene Kraaij in hun strijd tegen een grootschalig vakantiepark aan de Kraaijenbergse Plassen bij Cuijk. Dat wijst een enquête van deze belangenorganisatie uit.

In Beers kregen eind november bijna zevenhonderd huishoudens en in Linden ruim honderd een vragenlijst in de bus. 87 procent vindt, evenals de Groene Kraaij-vrienden, dat een park met zevenhonderd luxe recreatiewoningen te massaal is.

Betrouwbaar

Bijna 50 procent van ‘nagenoeg alle’ adressen in de dorpen nam de moeite de enquête in te vullen. ,,Deze respons vinden wij representatief en betrouwbaar. We voelen ons enorm gewaardeerd en gesteund door de inwoners’’, zegt een woordvoerder van Vrienden van de Groene Kraaij. 

,,Dit sterkt ons door te gaan tegen de grootschaligheid van de plannen. Hier moet de politiek ook een boodschap aan hebben. Voor de duidelijkheid: We zijn niet tegen een vakantiepark, maar wel tegen een park dat ruimte biedt aan zevenhonderd vakantiewoningen, ruim zeshonderd ligplaatsen voor boten en een miljoen bezoekers per jaar. Wij vinden een park van maximaal tweehonderd vakantiehuizen en maximaal driehonderd ligplaatsen al groot genoeg hier.’’

Petitie

Een groot waterpark gaat volgens de actievoerders ten koste van rust, ruimte en natuur. Onder anderen voor watersportliefhebbers uit de regio Cuijk en omwonenden. Een medio oktober begonnen internetpetitie tegen de grootschalige recreatieplannen in het gebied Dommelsvoort is al ruim tweeduizend keer ondertekend. Een maand geleden uitte de gemeenteraad van Cuijk, de VVD uitgezonderd, al zijn zorgen over de omvang. De politiek, onder aanvoering van D66, vreest de grootschaligheid en de gevolgen ervan voor de omgeving.


De woordvoerder van de Vrienden van de Groene Kraaij geeft toe dat ‘relatief laat’ geprotesteerd wordt tegen de herinrichting van een deel van het plassengebied langs de A73 tot een van de grotere vakantieparken van Europa. ‘Laat’, omdat er al sinds 2012 een door de gemeenteraad goedgekeurd bestemmingsplan ligt.

Dubai aan de Maas

Omdat beoogd projectontwikkelaar Van Boekel en de gemeente Cuijk er financieel niet uitkwamen, leek het miljoenenproject spaak te lopen. De twee belandden zelfs voor de rechter vanwege ruzie over de overdracht van gronden voor de ontwikkeling van een park met zo’n vierhonderd vakantiewoningen. 
Totdat afgelopen juli ineens JWP Investments uit Lunteren zich meldde. De investeerder achter TopParken wil in Cuijk onder de naam The Dutch Palm een groot palmeiland uit de grond stampen zoals dat van het oliestaatje Dubai. Ze wil later volgend jaar al beginnen met bouwen.

 

Bron: Gelderlander, 15-12-2020

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.