Pas op de plaats voor 'Dubai aan de Maas'

Gepubliceerd op 2 april 2021 om 20:11

CUIJK - Voorlopig staat er nog geen nieuw vakantiepark in het plassengebied langs de A73 bij Cuijk. The Dutch Palm, zoals het vorige zomer groots aangekondigde luxe bungalowpark in het gebied Dommelsvoort heet, gaat terug naar de tekentafel na protesten. 


Het 75 hectare grote park bij de Kraaijenbergse Plassen moest met zevenhonderd recreatiewoningen aan privéstrandjes ‘een van de grootste vakantieresorts van Europa’ worden. De eerste schop van het resort à la het palmeiland in oliestaatje Dubai moest dit jaar al de grond in. 

‘In één keer goed’

De pas op de plaats betekent volgens ontwikkelaar JWP Investments, de eigenaar van TopParken, niet ‘van uitstel komt afstel’. ,,Absoluut niet’’, zegt een woordvoerder. Wanneer nu wel gebouwd wordt, daaraan waagt de ontwikkelaar zich niet meer. ,,We doen het liever in één keer goed. We gaan eerst in gesprek met omwonenden.’’ 

Vrienden van de Groene Kraaij, de vorig jaar opgerichte belangenorganisatie, ziet al langer niks in de voorspiegeling van een miljoen bezoekers per jaar. Dat massatoerisme gaat volgens hen ten koste van ruimte en natuur. Tweehonderd bungalows zijn genoeg, vinden ze.

Een internetpetitie tegen ‘Dubai aan de Maas’ van diezelfde belangenclub is meer dan tweeduizend keer ondertekend. Ook de Cuijkse gemeenteraad uitte eerder al zijn zorgen over de omvang.  

Geschrokken

De ontwikkelaar zegt het sentiment in de omgeving serieus te nemen. ,,Mensen zijn geschrokken van de grootte van ons plan. We zijn onze plannen opnieuw aan het wegen, zodat het beter past bij de omgeving. Er komt ook ecologisch onderzoek.’’

Of de heroverweging betekent dat er veel minder vakantiehuisjes komen tussen Beers en Linden, daarover laat het bedrijf zich niet uit. ,,Ook daar zullen we kritisch naar kijken.’’ Dat gebeurt met een nieuwe projectleider. In een aangepast plan blijft er wel ruimte voor dagrecreatie voor mensen uit de buurt. 

Al twintig jaar

TopParken zegt te begrijpen dat mensen in de regio Cuijk nieuwe vraagtekens zullen hebben over het doorgaan. ,,Maar dit project gaat door.’’

Tot vorig jaar zou ontwikkelaar Van Boekel er nog een bungalowpark van vierhonderd huisjes uit de grond stampen. Hierover was Van Boekel al twintig jaar in gesprek met de gemeente. Maar tot bouw kwam het nooit, mede door geruzie over de grondoverdracht, wat tot een rechtszaak leidde.

Hotspot

Dat de omgeving nu betrokken wordt, komt mede door bemoeienis van de gemeente. Volgens een woordvoerder staat het plan niet op losse schroeven. De gemeente juicht de komst van een volgend groot vakantiepark in het gebied toe, na EuroParcs in Linden. Cuijk, en ook de andere vier gemeenten in het Land van Cuijk, hebben hoge verwachtingen van de voormalige zandwinningsplassen als toeristische hotspot.

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.