Hoe realistisch is 'The Dutch Palm'?

Gepubliceerd op 18 september 2020 om 17:57

LINDEN | De plannen rondom park Dommelsvoort. Het is nog steeds hét onderwerp op een gemiddelde verjaardag of barbecue in Linden. Iedereen heeft er dan ook een mening over. Waar sommigen er faliekant op tegen zijn, daar zien anderen juist nieuwe mogelijkheden. Daarnaast zijn er genoeg mensen die allang blij zijn dat er eindelijk wat schot in de zaak komt. Wat de meningen ook moge zijn, de plannen liggen er. Maar zijn deze wel realistisch?

Medio juli dit jaar bracht gemeente Cuijk naar buiten dat JWP Investments - eigenaar van vakantieketen TopParken – de ontwikkeling van park Dommelsvoort op zich gaan nemen. TopParken kwam met een ambitieus plan naar buiten om een palmvormig park te ontwikkelen, geïnspireerd op de bekende palmeilanden bij Dubai. De ‘takken’ van de palm zouden genoeg ruimte bieden voor ongeveer 700 hoogwaardige vakantiehuisjes.

 

Niet kloppend
Of deze plannen daadwerkelijk uitvoerbaar zijn roept vragen op. “Ik heb jarenlang bij een architectenbureau gewerkt. Daar heb ik veel te maken gehad met bestemmingsplannen” vertelt een inwoner van Linden die niet met zijn naam in de krant wilt. “Ik weet precies waar er rekening mee moet worden gehouden.” Op basis van het bestemmingsplan en de visie van TopParken heeft de Lindenaar het één en ander uitgetekend en berekend. “Als getallen getoetst worden aan de praktijk door middel van tekeningen, blijkt er meestal minder mogelijk te zijn. Het bestemmingsplan kan niet kloppen met de realiteit.”

 

Het bestemmingsplan
Het bestemmingsplan dicteert dus dat er 700 vakantiehuisjes zouden komen. Hiervoor is een oppervlakte van 35 hectare gereserveerd. De overige 40 hectare die TopParken tot haar beschikking heeft zijn bestemd voor wegen (10 hectare), vaarwater (20 hectare) en andere faciliteiten als bijvoorbeeld een receptie, horecageledenheid, winkeltje en groenvoorzieningen. Wegens verschillende gradaties in luxe en capaciteit zijn niet alle huisjes in de pijplijn van dezelfde grootte. Het plan is om 150 kleinere woningen te realiseren op percelen van 400 vierkante meter. 250 percelen krijgen een oppervlakte van 15 hectare gereserveerd. De 200 grootste woningen krijgen per stuk zelfs een lap grond van ongeveer 700 vierkante meter toebedeeld. Deze totale hoeveelheid vakantiewoningen komt precies uit met die eerder gegeven oppervlakte van 35 hectare, maar nu zijn er wel ineens honderd huisjes van de eerder gegeven plannen verdwenen.

 

Op elkaar gepropt
“700 vakantiehuisjes. Het is te realiseren, maar dan moeten het enkel kleine houten huisjes worden, en flink op elkaar gepropt. Moeten we dat wel willen?” De Lindenaar geeft aan geenszins tegen de bewuste plannen te zijn. Vooral als ze op een nette, sfeervolle manier worden uitgevoerd heeft hij er geen problemen mee. “Zolang het maar niet van die kippenhokken worden.”

 

September
Gemeente Cuijk geeft aan dat de aangekondigde plannen zijn opgezet om een indruk te geven. “De definitieve plannen worden pas medio september naar buiten gebracht.” TopParken bevestigt dit en hoopt inderdaad medio september een duidelijkere invulling te geven van het plan. De uitspraken van de Lindenaar worden door TopParken echter weerlegt. “Het past, het kan. We zijn er nog druk mee bezig. Je maakt in het begin eerst wat schetsen en later werk je het uit. Maar het moet passen en we hopen binnen 3 tot 5 jaar met het project klaar te zijn.” vertelt een woordvoerder van TopParken. “Vorige week zijn we in het gebied gaan kijken, om er even te genieten van de omgeving. Het is echt een prachtig gebied. We gaan er dan ook voor zorgen dat het gevoel en de beleving gewaarborgd worden. Dat het met recht ‘The Dutch Palm’ mag geen heten en die naam eer aan doet. Dat je het gevoel krijg echt even helemaal weg te zijn.” Op basis van deze uitspraken kan geconcludeerd worden dat de vrees voor de spreekwoordelijke ‘kippenhokken’ uit de lucht is. Hoe ‘The Dutch Palm’ er dan wel uit gaat zien, we zullen het in september weten.

 

Bron: https://www.kliknieuws.nl/regio/maasdriehoek/168498/hoe-realistisch-is-the-dutch-palm-