Vrienden van de Groene Kraaij: '200 huisjes is toch ook goed?'

Gepubliceerd op 10 november 2020 om 21:08

REGIO | Met 700 nieuwe woningen, 600 ligplaatsen en ruim een miljoen bezoekers per jaar moet het nieuw aan te leggen palmvormige vakantiepark aan de Kraaijenbergse plassen een waar toeristisch hoogstandje worden. Exploitant TopParken en gemeente Cuijk zien het als een uitgelezen kans voor de regio om zich verder te ontwikkelen. Maar, zoals altijd bij plannen van dergelijke omvang, zijn er ook tegenstanders. Verenigd als ‘Vrienden van de Groene Kraaij’ hebben zij een petitie gestart in hoop met de gemeente en TopParken om de tafel te gaan. 

Direct wil de belangenorganisatie benadrukken dat ze niet tegen de komst van een vakantiepark zijn. “Het is niet realistisch om daar tegen te zijn” vertellen woordvoerders van de belangenorganisatie Het is de megalomane omvang van de voorgestelde plannen dat het zweet doet uitbreken bij de ‘Vrienden van de Groene Kraaij’. “Samen met het huidige Europarcs (140 huizen) zullen de vakantieparken net zoveel woningen hebben als Beers en Linden samen. Dit staat in geen enkele verhouding! Deze vorm van massatoerisme zal het gebied volledig overlopen.”

Duurzamere invulling
Met de petitie hoopt de belangenorganisatie voldoende medestanders te vinden om zo TopParken en gemeente Cuijk ervan te overtuigen dat het ook wel minder kan. Door de totale hoeveelheid te bouwen huizen drastisch te verminderen, bijvoorbeeld een aantal van 200, kan het gebied zich alsnog toeristisch ontwikkelen, zonder dat dit ten koste gaat van het unieke karakter van de Kraaijenberse plassen. “Dat zou eveneens een duurzamere optie zijn die op de lange termijn beter is.”

Precies die duurzaamheid is waar het de Vrienden van de Groene Kraaij om te doen is. Het huidige bestemmingsplan is acht jaar oud, maar gebaseerd op onderzoeken van nog langer geleden. Uit tijden dat er nog zand werd gewonnen op de plas, de Heeswijkse Kampen en camping het Loo kleiner waren en Europarcs er niet stond. “En zelfs toén werd al duidelijk beschreven dat een kleinere hoeveelheid huisjes een aanzienlijk milieueffect heeft. Sindsdien is het belang van omgeving en milieu alleen maar belangrijker geworden” aldus ‘de Vrienden’. “Dan kun je met recht zeggen dat het plan zoals het er toen lag niet meer past binnen de huidige tijd.”

Economisch gewin?
De Vrienden van de Groene Kraaij kijken daarnaast twijfelachtig naar het economisch gewin van de plannen. "Wij begrijpen dat het goed is voor de Cuijkse ondernemers. Maar in de laatste tien jaar is Cuijk al flink gegroeid, en hoeveel ondernemers zijn er nou daadwerkelijk bijgekomen?” Met name of de economische voorspoed ook bij de inwoners terecht komt, vindt de belangenorganisatie twijfelachtig. En de ondernemers dié er van profiteren zouden zich voornamelijk in de kern Cuijk bevinden, terwijl bijvoorbeeld Linden, Beers, en Vianen vrijwel alleen lasten dragen.

Het is hierom dat de Groene Kraaijen pleiten voor een visie die meer op de plas zelf gericht is. "Kijk eens puur naar de plas zelf en vraag je af wat 700 huizen toevoegen. Iedereen is dol op de plas, zoals ie nu is” stellen ‘de Vrienden’. “Je zult mensen aantrekken, maar je jaagt ze ook weg. Veel mensen komen juist hier voor die unieke vorm van rust en ruimte. Daarnaast leven er in dit gebied een aantal zeldzame vogelsoorten. Die kom je, behalve in Zuid-Limburg, nergens tegen.”

Petitie
"Als we niets doen dan weten we zeker dat er niets gebeurt. Daarom zijn we de petitie gestart."
Bijna alle (sport)verenigingen die actief zijn op en om de plas hebben zich aangesloten bij onze zorgen en visie. En ook de petitie, te vinden op www.vriendenvandegroenekraaij.nl, is inmiddels 1500 keer getekend. “Wij hopen een breed draagvlak te creëren om het gesprek aan te kunnen gaan met de initiatiefnemers. Want met deze invulling wordt er iets kapot gemaakt, dat nooit meer recht gezet kan worden.”

 

Bron: Maasdriehoek, 10 november 2020

Reactie plaatsen

Reacties

Y.G.
3 jaar geleden

-